Sıhhi Tesisat

Kategori: Kaçak Tespiti | 0

Sıhhi Tesisat Nedir? Sıhhi Tesisat Özellikleri Nelerdir?

En kısa tanımıyla, bir kuyudan ya da kaynaktan alınan suyun her yapıya temiz olarak ulaştırılıp pis suyun boşaltılması ve kullanılan pis suyun dışarı atılması için gereken boru hatlarına sıhhi tesisat adı verilir. Dolayısıyla sıhhi tesisat kavramı temiz su ve pis su tesisatlarının tamamını kapsar.

Daire sakinleri açısından sıhhi tesisat nedir?

Evlerimiz içerisinde bulunan lavabolar, duş tekneleri, evyeler, banyo küvetleri, klozetler, giderler, bataryalar başlıca sıhhi tesisat elemanlarındandır. Örneğin sistemin kurulumundan sonra düzenlemelerin kontrolünü sağlamak için musluklar ve muslukların içerisine contalar eklenir.

Aslında sık sık yaşadığımız conta sorunları bir sıhhi tesisat problemidir. Ya da klozet musluklarının çalışmaması, giderlerin tıkanması, tesisat borularındaki sızıntılar, evyelerden gelen pis koku, günlük hayatımızda sık sık yaşadığımız irili ufaklı sıhhı tesisat sorunlarındandır.Sıhhi tesisat nedir sorusuna cevap verirken, dairelerimiz içerisindeki temiz su ve pis su tesisatlarına birkaç soru ile farklı bir açıdan bakalım.

Sıhhi tesisat kurulumunda suyun özellikleri ne olmalıdır?

Sıhhi tesisat kurulumu sırasında alınacak suyun kaynağında aranacak özellikler; suyun sıcaklığının 7 ila 12 derece arasında olması, suyun renksiz ve berrak olması, suyun kokusu ve sertlik derecesinin standartlar içerisinde yer alması, zararlı mikroorganizma ve bakterilerin bulunmaması olarak listelenebilir.

Sıhhi tesisat boruları döşenirken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Sıhhi tesisat boruları döşenirken erişilebilirlik ön plandadır çünkü zamanla kullanıma bağlı olarak arızalarla karşılaşılması durumunda onarılması ve değiştirilmesi için borulara kolayca erişmek önemlidir. Borular döşenirken, özellikle açıkta bulunan boruların işlevini yerine getirmesinin yanında sistemin görselliği de önem taşır. Kullanılan boruların donmasını önlemek için boruların izole edilmesi aranan diğer hususlardandır. Su hızının yüksek olması ya da aniden açılıp kapanması tesisatta basınç dengesizliği yaparak diğer tesisat elemanlarına zorlama veya gürültü çıkararak rahatsızlık yaratabilir. Suda bulunan havanın kolaylıkla dışarı atılabilmesi için eğim sayaçtan yukarı doğru olmalıdır.

Açıkta duran boruları duvara sabitlemek için askılar ve kelepçeler kullanılır. Bu askı ve kelepçeler borulara uygun boyutlarda ve uygun malzemeden yapılmış olmalıdır. Zamanla boruların zarar görmemesi için borular macun veya köpük gibi yumuşak malzemelerle doldurulmalıdır.

İnsan sağlığı açısından sıhhi tesisat nedir?

Tesisat sistemi kurulurken pis suyun atılma şekli oldukça önem arz eder. İnsan sağlığına zararlı olan bu suların şehir kanalizasyonuna, şehir kanalizasyonlarının bulunmadığı yerlerde ise süzme veya çökertme çukurlarına atılması gerekir. Pis suların kokusunun ve gazının sağlıklı bir biçimde dışarıya taşınmasına, boruların böceklerle temas etmemesine, sızdırmaz olmasına, çabuk kırılmayan ve dayanaklı olmasına dikkat edilmelidir.

Yukarıda kısaca detaylandırılan kriterlerden bir tanesinin bile ihmal edilmesi, çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Sıhhi tesisatın uzun ömürlü olması için yapmamız gerekenler nelerdir?

Öncelikle sistemin kurulumu aşamasında gereken özen ve önemin gösterilmemesi, ileride birçok tesisat problemini beraberinde getirmektedir. Standartlara uygun parçalar kullanılsa bile döşeme esnasındaki hatalar kalıcı problemlere yol açabilir.

Öte yandan birçok tesisat tamirat esnasında ciddi biçimde hasar almaktadır. Tamirat işlerinin uzman kadrolar tarafından yapılması sıhhi tesisat sisteminin ömrünü uzatan başlıca etkenlerdendir.

Şunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sıhhi tesisat problemleri çoğu zaman sağlığınızı doğrudan etkiler. Problemlerin çözümünde profesyonel bir ekip tercih etmeniz maliyetlerinizi azaltır, sorunların kesin olarak giderilmesinde sizlere zaman kazandırır.